knooppunt Vijzelgracht

in ACTUEEL

Bij de bovenstaande knoppen vindt u ‘knooppunt’. Het knooppunt van de Vijzelgracht waar alle actualiteiten van de buurt rond het station Vijzelgracht van de N/Zlijn te vinden zijn.

{ 1 reactie }

1 Stichting Culturele Activiteiten Vijzelgrachtbuurt Amsterdam (SCAVA) 4 december, 2012 om 03:10

Hierbij vraag ik uw aandacht voor een initiatief van bewoners van de buurt rondom de Vijzelgracht, dat wellicht interessant is voor Stichting Gijzelgracht.

Een groep buurtbewoners van de Vijzelgrachtbuurt in Amsterdam heeft het initiatief genomen om een opera op te voeren door en voor buurtbewoners over de Noord/Zuidlijn. Een (rock)opera gecomponeerd, geschreven en geproduceerd door vrijwilligers uit de Vijzelgrachtbuurt, met professionele inbreng en begeleiding ten aanzien van onder andere hoofdrol, regie, techniek en financiering. Inmiddels zijn de voorbereidingen voor de buurtopera in volle gang. De laatste hand wordt gelegd aan het libretto, er is een stichting opgericht (SCAVA: Stichting Culturele Activiteiten Vijzelgrachtbuurt Amsterdam) die verantwoordelijk is voor de organisatie, de eerste sponsors hebben een bijdrage toegezegd en sinds vorige week is de website van SCAVA met alle informatie over de buurtopera in de lucht. Bij de organisatie zijn veel buurtbewoners betrokken.

De buurtopera gaat over Günther, als bouwvakker betrokken bij de bouw van metrostation Vijzelgracht, die verliefd is op Julia, juf van de lagere school. Zij moet echter niets van hem hebben. Een leuke vent, zeker, maar zij verwijt hem de overlast en verkeersonveiligheid, die het gevolg zijn van de aanleg van de Noord/Zuidlijn. Dan gaat het echt mis: huizen verzakken en gezinnen moet hun huis uit. De gemeente probeert de buurt te sussen en een wethouder treedt af. Wordt het nog wat tussen Günther en Julia?

Het verhaal over de verhouding tussen de Vijzelgrachtbuurt en de Noord/Zuidlijn is in september 2013 te zien in de buurtopera Günther en Julia, in een tent op de speelplaats UJ Klaren aan het Weteringplantsoen. Een volledig gezongen verhaal over een buurt die geconfronteerd wordt met een drama en “er iets van probeert te maken”, zonder leed te bagatelliseren en niet zonder knipoog over politiek gestuntel.

Günther en Julia is nu ook landelijk nieuws: vorige week woensdag werd op televisie in Man Bijt Hond aandacht besteed aan de buurtopera. In die uitzending kreeg SCAVA de gelegenheid een “open subsidieaanvraag” te doen naar aanleiding van het bericht in Het Parool van de dag ervoor dat de gemeente geld zal overhouden nu het boren van de metrotunnels van de Noord/Zuidlijn bijna is voltooid en vele miljoenen euro van het risicopotje lijken vrij te vallen.

Voor meer informatie over SCAVA en over de voortgang van de productie van Günther en Julia, buurtopera over de Noord/Zuidlijn, kijk op http://www.scava.net. Zie ook @buurtopera op twitter.

We zouden het erg op prijs stellen, indien u de buurtopera onder de aandacht zou willen brengen binnen uw organisatie. Mocht u nadere informatie willen hebben, dan hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet

Stichting Culturele Activiteiten Vijzelgrachtbuurt Amsterdam
Thijs Lommen (voorzitter)
tel: 0620443055
email: thijs.lommen@scava.net
website: http://www.scava.net