Lou Loene

in 2012

Lou Loene 1)

“Niet aan ons”, dus, zullen we maar zeggen. En zo voelt de Noord/Zuidlijn op dit moment een beetje aan; er gebeurt ogenschijnlijk niets tot zeer weinig; het is lou loene-tijd en dat is niet aan ons. De vaste ploeg geel-gehelmde gluurders is er niet. Wellicht zijn die gasten voor enkele weken terug naar hun thuisoorden, diep verborgen in poesta’s van Oost Europa. Ach, ze werken normaliter twaalf uur per dag en starten om zeven uur in de ochtend, ze besturen hun gele spin en laten grote gevormde stukken metaal zakken tot onwaarschijnlijke diepten en halen grijze bakken met betonachtige brokken naar boven om die vervolgens pontificaal voor onze huiskamerramen te plaatsen, dezelfde ramen die de ploeg gebruikt om te gluren.

Echt anders ziet de herziene populatie er niet uit. Geen vrolijke zomer-overalls, nieuwe schijnende helmen of onbesmette gele laarzen. Niets van dat alles. Alleen mis ik misschien die walgelijke grijze geluidspanelen (anti-geluidspanelen wel te verstaan) als één van de substituten om half acht op donderdagochtend besluit een paar van die grote betonblokken een koppie kleiner te masken en daartoe een gemechaniseerde jekkerdril hanteert. Nog voor het ontbijt, god beter het.
Maar hoe het ook zij, naar binnen kijken is nog steeds de geliefde hoofdactiviteit van unsere Bögl-Buben: het moet welhaast een onweerstaanbare ervaring zijn om bij gebrek aan zinnige activiteit bij huize Winkel naar binnen te gluren: “Sehr interessante Familie, die Winkels. Nicht dann?” En wat zien ze dan? Nou, niets. Of toch wel? Wat ze zien is dat ik met dezelfde regelmaat naar buiten gluur. Naar ver vervangmannen die onwennig van noord naar zuid en van west naar oost dribbelen om nog meer stalen buizen van grote vrachtauto’s te tillen en om die dan door het zwarte gat naar beneden te zeulen. Niets anders dan normaal. Maar goed, de Spelen zijn begonnen, ik zoek mijn rust en kijk liever naar al die sporthelden op TV; ook een vorm van gluren. Zeer onderhoudend. Toch?

1) zie ook: http://www.onzetaal.nl/taaladvies/advies/lou-loene